GAZİ'DE İLKYAZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GAZİ'DE İLKYAZ

Bu site Atilla İlkyaz'ın ''Gazi Üniversitesi - Mesleki Resim Yüksek Lisans Öğrencileri'' tarafından kurulmuştur, bir İLK'dir...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 MALEVİÇ SANAL MÜZEDE...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
esila




Kadın
Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 04/04/07

MALEVİÇ SANAL MÜZEDE... Empty
MesajKonu: MALEVİÇ SANAL MÜZEDE...   MALEVİÇ SANAL MÜZEDE... Icon_minitime5/7/2007, 17:47

MALEVİÇ SANAL MÜZEDE... Malevic5

MALEVİÇ SANAL MÜZEDE...

AVANT-GARDE” SANATIN ÖNEMLİ İSMİ KAZİMİR MALEVİÇ SANAL MÜZEDE...

Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 12 Ekim’den itibaren “avant-garde” sanatın önemli isimlerinden biri olan Kazimir Maleviç’i konuk edecek. Küratörlüğü İdil Ergün tarafından üstlenilen 90 dijital imgelik sergiyi www.sanalmuze.org internet adresinde gezebilirsiniz.


Kazimir Maleviç’in “Siyah Kare”(1913) adlı resmi 20. yüzyıl sanatın temel taşlarından biri olarak kabul edilmiştir. Resim çalışmalarına izlenimci akımının etkisi altında başlayan Maleviç, soyut eğilimlerinin ağır basmasıyla “suprematism” akımını başlatarak tüm sanat dünyasında azımsanmayacak bir etki yaratmıştır. Maleviç, Çarlık dönemi Rusya’sının tüm zorlukları ve sanatı kısıtlayan yaklaşımlarına karşın, resimleriyle çeşitli boyutları ve ifadeleri kapsamlı bir şekilde inceleyerek yeni keşiflere kapıyı aralamıştır.


Kiev Sanat Okulu’nda eğitim gören Maleviç’in erken dönem resimlerinde, izlenimcilik akımının ve özellikle Cézanne’ın etkisi çok açıktır. Daha sonra “avant-garde” anlatıma yönelmesiyle resimlerinde bir değişim söz konusudur. “Kilisedeki Köylüler” (1910-11) ve “Bahçıvan” (1911) gibi resimlerinde Rus köylülerini konu ettiği dönemde “neo-primitivist” izleri görülmektedir. İleriki dönemlerinde Léger’den de etkilenerek “Köylü Kız”(1912-13) ve “Bileyici”(1912-13) gibi resimlerinde farkedileceği üzere “cubo-futurist” akımına eğilim gösterdiği anlaşılmaktadır. “Suprematist Resim: Beyaz Üstüne Beyaz” (1917-19) adlı resmin örnek verilebileceği ve öncüsü olduğu “suprematism” akımıyla ulaştığı nokta ise sanat hayatının doruğu olarak yorumlanabilir.



İdil Ergün, Maleviç’in sanatı hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: “Özün özu, ötenin ötesi ve sonsuzluk... Kazimir Maleviç’in resimlerinde ulaşmaya amaçladığı başlıca kavramlar bunlar olduğunu düşünüyorum. O, işlediği konular açısından her zaman evrenseli tercih etmiş, formları, renkleri; en basit, en saf hallerine ayrıştırıp, indirgemiştir. Resimlediği figürler, genelde yüzleri olmayan, kişiliklerine dair ipuçlarından yoksun, geometrik şekillerin birleşimiyle oluşturulan imlerdir. Maleviç’in belirli bir kişi veya konu yansıtmak yerine, beynimizin bakir alanlarını uyırmayı hedefleyen, bilinçaltında yatan ortak belleğe seslenen yapıtlar ürettiğini düşünüyorum.”

http://www.cekirdeksanat.com/tr/hhaber
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://my.opera.com/esila/
 
MALEVİÇ SANAL MÜZEDE...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GAZİ'DE İLKYAZ :: DUYURU PANOSU :: SERGİLER-AÇILIŞLAR-
Buraya geçin: